درمان ریزش مو
نمیتوان کتمان کرد که بسیاری از افراد بدون مو (طاس) جذاب هستند و چهرهای متفاوت با کاریزمای بالا دارند. جالب است که در باور بسیاری به خوش شانسی هم شهره هستند! اما قریب به اتفاق افراد چه زن و چه مرد آرزو دارند که موهایی پرپشت و زیبا داشته باشند. آمارها نشان میدهند که در جهان سالیانه رقمی حدود 3 میلیارد یورو صرف رفع مشکلات کممویی میشود. با این تفاسیر اگر شما نیز از جمله افرادی هستید که با جستجو در گوگل به دنبال راهی برای قطع ریزش مو میگردند، تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
ریزش موی طبیعی در روز چقدر است؟
همان طور که همه ما انسانها از بدو تولد تا زمان پیری، مراحل مختلفی را در زندگی خود طی میکنیم، موهای انسان نیز چرخه زندگی دارند؛ به این معنا که هر یک از موهای سر ما در سیکل زندگی خود ابتدا شروع به رشد کرده سپس وارد مرحله استراحت شده و دچار ریزش میشود. بنابراین ریزش مو یک امر کاملا طبیعی است. زمانی باید نگران ریزش مو شویم که از حد طبیعی خود خارج شود. به گفته متخصصین، تا حدود 100 عدد ریزش تار مو در روز کاملا طبیعی بوده و نگرانی را ایجاد نمیکند اما اگر این تعداد بیشتر شود، باید علت را جستجو کرده و در صدد درمان بود.
چرا دچار ریزش مو می شویم؟
عوامل مختلفی موجب ریزش مو میشوند اما به طور کلی میتوان دو عامل خارجی و داخلی را برای ریزش غیر طبیعی موها در نظر گرفت. عوامل خارجی شامل آلودگی محیط و زندگی در شرایط غیر بهداشتی میشود و عوامل داخلی نیز فاکتورهای ژنتیک، استرس، انتخاب سبک نامناسب زندگی و سوء تغذیه را در برمیگیرد. ریزش موی مردانه با ریزش موی زنانه کمی متفاوت است و قاعدتا روشهای درمانی آنها نیز با یکدیگر فرق میکند.
ریزش موی مردانه
یکی از دلایل عمده ریزش مو در مردان به عوامل ژنتیکی برمیگردد. ریزش موی ارثی عمدتا از بستگان درجه یک یا درجه دو به ارث میرسد. دومین علت ریزش موی مردانه به دی هیدرو تستوسترون (DHT) مربوط میشود. تستوسترون هورمون مردانه در آقایان است که گاهی تحت تاثیر نوع خاصی از آنزیم به نام 5 – آلفا ردوکتاز به DHT تبدیل شده و DHT خود را به ریشههای مو متصل کرده و اجازه رشد فولیکولهای جدید را نمیدهد و در نتیجه ریزش مو حاصل میشود. طاسی در مردان اغلب از ناحیه پیشانی شروع شده و سپس تا پشت سر ادامه پیدا میکند و در نهایت به طاسی کامل منجر میشود.
ریزش موی زنانه
بر خلاف مردان که ریزش موی آنها اغلب عامل ژنتیکی دارد، کم پشتی و ریزش موی بانوان معمولا به عوامل دیگری مربوط میشود. استرس، اختلالات هورمونی، کم خونی فقر آهن و اختلالات عصبی از علتهای دخیل در ریزش موی زنانه محسوب میشوند. برخی از خانمها نیز ممکن است در سنین بین 35 تا 40 سالگی به دلیل پایین آمدن هورمون استروژن و نزدیک شدن به دوران یائسگی دچار ریزش مو شوند.
ریزش مو,علل ریزش مو,درمان ریزش مو
ریزش مو
بررسی علل ریزش مو و راهکارهای درمان
بسته به علت ریزش مو و شدت آن نوع درمان میتواند متفاوت باشد. در صورت شدید بودن ریزش مو و همچنین ارثی بودن ریزش مو میتوان از روش کاشت مو استفاده کرد که نیاز به جراحی دارد. اما روشهای غیرجراحی دیگری نیز برای بهبود ریزش مو وجود دارند که در بسیاری موارد با به کارگیری از آنها به راحتی میتوان ریزش مو را قطع نمود. در اینجا عمدهترین دلایل ریزش مو و راهکار درمان را به شما ارائه میدهیم:
1. کمبود ویتامین و املاح معدنی
درست مانند همه اعضای بدن، مو نیز برای سالم بودن و رشد مناسب داشتن به تغذیه مناسب نیاز دارد. تغذیه نامناسب، اختلالات ژنتیکی، بروز برخی بیماریها و مصرف برخی داروها گاه سبب میشود تا کمبود ویتامین و مواد معدنی در بدن حاصل شده و ریزش مو افزایش بیابد. با مراجعه به پزشک و دادن یک آزمایش خون ساده میتوان متوجه شد که آیا ریزش مو به دلیل کمبود ویتامین و املاح معدنی است یا خیر.
راهکار: تغییر برنامه غذایی و استفاده از مکمل های ویتامین
درصورتی که ریزش مو شما در اثر کمبود املاح و وتیامینها ایجاد شده در درجه اول بهتر است با تغییر رژیم غذایی و مصرف مواد غذایی سالم و پر خاصیت به مرور زمان به ریزش موی خود پایان دهید. درصورتی که رژیم غذایی به هر دلیلی نتوانستید به هدف خود برسید بهترین گزینه استفاده از مکمل های غذایی است. مهمترین ویتامینها و مواد معدنی که برای رشد مو و جلوگیری از ریزش مو باید برای بدن تامین شوند، شامل موارد زیر میشوند:
ویتامینهای گروه B
ویتامین های گروه ب که به ویتامین های انرژی زا نیز معروف هستند از مهمترین و اساسیترین ویتامینهای مورد نیاز بدن محسوب میشوند. در میان این گروه از ویتامینها بیوتین بیشترین تاثیر را در سلامت مو دارد به طوری که کمبود آن بلااستثنا باعث ریزش مو میشود. از دیگر ویتامین های این خانواده که بر روی سلامت مو تاثیرگذار هستند میتوان به ویتامین ب1 اشاره نمود. این ویتامین موجب حفظ سلامت گلبولهای قرمز خون شده و اکسیژن و مواد مغذی را به پوست سر و فولیکولهای مو منتقل میکنند. شما میتوانید ازمکمل های حاوی ویتامین ب1 مانند قرص ویتامین ب1 نورودینون نیز استفاده کنید.
ویتامین A و d
همه سلولها برای رشد به ویتامین A نیاز دارند و مو نیز از این قضیه مستثنی نیست. ویتامین A به غدد پوست در ترشح سبوم کمک کرده و در نتیجه پوست سر را مرطوب نگه میدارد. ویتامین D نیز به ایجاد فولیکولهای جدید مو کمک کند.
ویتامین C و E
آسیب رادیکالهای آزاد سبب توقف رشد مو و ریزش آن میشود. ویتامین c و ویتامین e با خاصیت آنتی اکسیدانی خود به مقابله با رادیکالهای آزاد پرداخته و از ریزش مو ممانعت به عمل میآورد. در یک مطالعه افراد مبتلا به ریزش مو پس از 8 ماه مصرف ویتامین E رشد 34.5 درصدی موهای خود را تجربه کردند.
زینک و آهن
زینک (روی) از جمله عناصری است که با رشد و تقویت مو ارتباط مستقیم دارد. زینک به عملکرد صحیح غدد اطراف فولیکول مو نیز کمک میکند. مطالعات نشان میدهند که در بسیاری از موارد با مصرف مکمل زینک میتوان به درمان ریزش مو کمک کرد. رشد و ترمیم بافت مو نیازمند عنصر روی یا همان زینک است. کمبود آهن نیز عامل کم خونی است و کم خونی نیز یکی از اصلیترین علتهای ریزش مو به شمار میآید. کم خونی در زنان بیش از مردان شایع است.
* نکته : امروزه مکمل های تخصصی برای مو در تمام داروخانهها موجود هستند که حاوی این ویتامینها و املاح معدنی بوده که به طور تخصصی برای درمان ریزش مو و کمک به رشد مجدد آنها فرموله شده اند. از جمله این مکمل ها می توان به قرص هیرویت ، ریجن دایت، اکوفن، بیوتی هلث و … اشاره نمود. می توانید این محصولات را بدون نسخه از داروخانه ها یا از داروخانه های آنلاین تهیه نمایید.
2. اختلالات هورمونی
تغییرات هورمونی در زنان یکی از دلایل ریزش مو میتواند باشد. این تغییرات هورمونی ممکن است بعد از زایمان یا همزمان با یائسه شدن رخ داده و سبب ریزش مو شود. همچنین افزایش هورمون تستوسترون در بدن خانمها نیز میتواند ریزش مو را در پی داشته باشد. علایم زیر نشانه افزایش تستوسترون در بانوان است:
• افزایش موهای زائد به ویژه در ناحیه صورت
• ریزش مو
• بروز جوش و آکنه
• بزرگ شدن کلیتوریس
• کاهش سایز سینهها
• تغییر صدا
• افزایش توده عضلانی
• نامنظمی در پریود
• کاهش میل جنسی و تغییر در خلق و خوی
علاوه بر علایم فوق با انجام یک آزمایش خون است که سطح هورمون تستوسترون را به طور دقیق در بدن مشخص مینماید میتوان به طور قطعی ابتلای فرد به این بیماری را تایید نمود.
راهکار: تغییر در سبک زندگی و مصرف دارو با تجویز پزشک
اگر ریزش مو در بانوان بر اثر افزایش تستوسترون ایجاد شود، با کاهش هورمون مردانه در زنان میتوان به قطع آن کمک کرد. سندرم تخمدان پلی کیستیک یکی از دلایل افزایش هورمون تستوسترون است. به منظور بهبود مشکلات هورمونی، تغییر در سبک زندگی و مصرف دارو با تجویز پزشک پیشنهاد میشود. اگر ریزش مو بر اثر تغییرات هورمونی بعد از زایمان به وجود آید، اغلب موقتی بوده و پس از مدتی بهبود مییابد.
3. استرس
ریزش مو,علل ریزش مو,درمان ریزش مو
ریزش موی زنانه
استرس و نگرانی به طور مستقیم روی موهای شما تاثیر میگذارد. ریزش مویی که بر اثر استرس به وجود میآید، احتمالا پس از برطرف شدن استرس از بین رفته و موها به حالت طبیعی خود باز خواهند گشت. اگر استرس در بدن شدید باشد، تارهای مو نازک شده و حالت شکنندگی افزایش مییابد و فولیکولهای مو نیز دچار اختلال میشوند. تلوژن افلوویوم (ریزش موی ناگهانی و شدید)، آلوپسی آره آتا (طاسی منطقهای) و تریکوتیلومانیا (اختلال کندن مو) انواعی از ریزش موی مرتبط با استرس هستند.
به منظور درمان ریزش مویی که بر اثر استرس اتفاق میافتد، میتوان از راهکارهای زیر استفاده کرد:
• انجام تمرینات ورزشی به صورت منظم
• انجام سرگرمیهای مورد علاقه
• دیدار با دوستان و صحبت با آنها
• مشاوره گرفتن از روانشناس
• مراجعه به روانپزشک
• مدیتیشن و یوگا
عدم مراقبت صحیح از مو
گاهی ریزش مو بر اثر آسیب دیدن فولیکول یا پیاز مو اتفاق میافتد که در این حالت معمولا منجر به طاسی دایم خواهد شد. اما در برخی موارد نیز بر اثر رنگ و دکلره کردن، استفاده بیش از حد از سشوار یا سفت بستن موها ساقه مو آسیب دیده و سبب ریزش مو میشود.
جهت مراقبت صحیح از مو به منظور جلوگیری از وارد شدن صدمه به ساقه و پیاز مو به موارد زیر توجه کنید:
• با در نظر گرفتن اینکه موهایتان خشک، چرب یا معمولی است، شوینده مناسب انتخاب نمایید.
• هر روز موهای خود را شانه کنید تا خون رسانی به فولیکولهای مو بهبود یابد.
• اجازه دهید موها خودشان به طور طبیعی خشک شوند و از سشوار و اتوی مو کمتر استفاده کنید.
• موهای خود را سفت نبندید تا ساقه مو تحت فشار قرار نگیرد.
بیماری ها و مصرف داروها
بسیاری از بیماریها زمینهساز ریزش مو در افراد هستند بنابراین اگر ریزش موی غیرطبیعی دارید، باید با مراجعه به پزشک علت آن را ریشهیابی کنید. به عنوان مثال کمکاری تیروئید یکی از بیماریهایی است که سبب ریزش مو میشود. شایان ذکر است که گاه مصرف برخی داروها نیز منجر به ریزش مو خواهد شد. داروهایی همچون داروهای مورد استفاده در درمان سرطان (شیمی درمانی)، داروهای ضد افسردگی و همچنین داروهای ضد بارداری از جمله این موارد هستند.
نکات مهم در رابطه با قطع ریزش مو
به منظور پیشگیری و همچنین درمان ریزش مو نکات زیر را مد نظر قرار دهید:
• رژیم غذایی خود را بازبینی کرده و سعی کنید مصرف ویتامینها و پروتئینها را بیش از پیش در برنامه غذایی خود بگنجانید. دقت کنید که اگر رژیم غذایی شما برطرف کننده نیازهای بدنتان باشد، دیگر نیازی به استفاده از مکملهای غذایی نخواهید داشت.
• اگر هر روز موهای خود را میشویید، از شامپوی روزانه و ملایم استفاده کنید زیرا اگر فرمولاسیون شامپو ملایم نباشد، سبب خشکی موها شده و شکنندگی و ریزش مو را پدید میآورد.
• به منظور تقویت موهای خود میتوانید از روغنهای طبیعی مثل روغن زیتون و روغن نارگیل برای ماساژ پوست سر خود بهره بگیرید.
• مسائل ژنتیکی در ریزش مو بسیار مهم هستند. تا سن 40 سالگی تقریبا نیمی از مردان به دلیل عوامل ارثی دچار ریزش مو یا طاسی میشوند. بیش از نیمی از زنان نیز تا حدود 70 سالگی دچار ریزش مو شده و نوعی طاسی با الگوی زنانه در موهای سر آنها به وجود میآید.
• پس از شروع درمانهای مربوط به قطع ریزش مو حدود 6 ماه تا 1 سال طول میکشد تا موها به حالت قبلی خود بازگردند پس برای دیدن نتیجه نباید عجول بود.
• به منظور درمان ریزش مو میتوان از روشهای مختلفی مانند لیزردرمانی، مزوتراپی، تزریق پلاسمای غنی از پلاکت یا داروهایی همچون ماینوکسیدیل استفاده کرد اما دقت کنید که در برخی موارد اگر ریزش مو یا طاسی ژنتیکی باشد، شاید تنها از طریق کاشت مو بتوان این مشکل را حل کرد.
گفتار پایانی
هر نوع درمانی را که آغاز کردید، بلافاصله به دنبال کسب نتیجه نباشید؛ اندکی صبوری به خرج داده، دستورات لازم را با دقت انجام دهید تا بهترین نتیجه عاید شما شود.